Crayenester Basisschool Heemstede - Crayenestersingel 37 (023 - 547 4147) - dependance: Overboslaan 32 (023 - 529 7639)

Groep 1-2a

Herfst

Buiten wordt het steeds donkerder en wij hebben met enthousiasme aan het thema herfst gewerkt. We hebben gepraat over de seizoenen, temperatuur, zon/bewolking, neerslag, windkracht, paddenstoelen, kastanjes, eikels, beukennoten etc. We hebben kabouterverhalen gedeeld en in de kabouterhoek eikeltjessoep uit het receptenboek gemaakt. Gerechten aan de hand van plaatjes leren lezen en tellen tot vijf en tot tien. 

Tijdens het thema hebben de kinderen twee nieuwe letters geleerd de  

k van kabouter en de h van herfst. Samen hebben we nagedacht over woorden met dezelfde beginletter. Ook hebben we een zoekopdracht gedaan waar kinderen de plaatjes met de beginletter k of de beginletter h in de klas moesten zoeken. Deze speurtocht nodigt uit om te zorgen, dat de woorden met de k en de h beter worden opgeslagen in de hersenen. 

Dit zoeken doen de kleuters in tweetallen: een groep 1 en een groep 2 leerling wordt gekoppeld: zodat het sociale element en de zorg voor elkaar ook een belangrijke rol speelt. Daarna vindt de individuele verwerking op papier plaats door zelfstandig woorden met de k en de h te tekenen. Spelenderwijs worden er op deze manier voorbereidingen gedaan voor groep 3. 

Via het I-pad gaan de kinderen individueel aan de slag met geschikte spelletjes rondom dit thema. Hier hebben ze veel plezier in. 

Uiteraard zijn we ook creatief bezig geweest en hebben de groep 2 leerlingen 16 vierkantjes leren vouwen en daarvan een eikel gemaakt. Ook muizentrapjes vouwen, voor de spin met acht poten vonden ze een enorm succes. Uiteraard mag een tekening in de regen niet ontbreken en op het prikbord zie je een zelfportret met regendruppels van lijm en blauwe ecoline. 

De groep 1 leerlingen hebben leren scheuren en propjes leren maken en op die manier hun eikeltje versierd. Deze oefeningen zijn goed voor de fijne motoriek. Daarnaast hebben alle kleuters een uiltje geprikt, waar we een lampion van gaan maken voor St. Maarten. Laat nu de herfst en 11 november maar komen.