HomeActueelTSO op de Cray

TSO op de Cray

30 oktober 2020
Sinds het begin van dit schooljaar werken we met een andere organisatie voor de TSO, Mindset Movers. De gesprekken met deze organisatie waren veelbelovend, maar je moet altijd afwachten of de kwaliteit ook wordt waargemaakt. 

Gelukkig merken we dat de TSO veel beter loopt dan in de jaren hiervoor. We zien de kinderen fijn spelen en er zijn weinig conflicten. Dit scheelt na de pauze een hoop gesprekken met kinderen om ruzies op te lossen en dit komt de sfeer in de groep en de onderwijstijd ten goede. De Pedagogisch medewerkers hebben een goed niveau en kennen inmiddels al veel namen van kinderen. 

Behalve dat we met een nieuwe organisatie werken, is een aantal personeelsleden van de Crayenester actief betrokken bij de TSO. Zo kunnen we snel inspelen op situaties die nog niet helemaal lekker lopen. Het zijn vaak simpele dingen die bij de kinderen ergernis kunnen oproepen, zoals bijvoorbeeld het niet helemaal duidelijk zijn de spelregels op het Kingveld. We melden dit bij de leerkrachten en die kunnen met de klas de regels bespreken. Je ziet de volgende dag meteen dat het beter loopt. 

We hebben het grote plein ingedeeld in drie vakken. Voetbal met tafeltennis, Hockey met duikelstangen en Kingveld met klimrek. De kinderen weten op welk moment ze in welk vak spelen. Dit geeft rust. Daaromheen kun je nog een aantal andere dingen doen.

We zien dat de kinderen ook creatief worden in het verzinnen van spelletjes rondom de betonblokken en ook “stand in de mand” is bij een enkele groep populair. 

Kortom, we zien dit als een mooie ontwikkeling die we graag willen continueren. 
Terug
Media
  • 52348545_2124433217856956_6320776861261496320_n mindset movers

Pet Event - groepen 8

Vandaag hebben de leerlingen van de groepen 8 meegedaan aan het PET event, techniekdagen voor de basisschool.
Elke groep heeft drie workshops gedaan zoals bijvoorbeeld:  
* Hoe wordt een TV-reclame gemaakt; Hoe lang duurt dat eigenlijk om te maken en wat komt er allemaal bij kijken? Ze zijn soms wel 4 maanden bezig met bedenken, filmen monteren en afwerken. En uiteindelijk duurt de reclame maar 20 seconde! 
* Leren programmeren met 'Scratch'. * Houtbewerken, ze mochten helemaal zelf een voederhuisje voor vogels maken.
* Iets maken met een 3D printer.
Het was echt heel erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!
Verslaggeving door Huub en Teime - groep 8a " Het PET event is mede mogelijk met het Nova en Haarlem college.  Toen we aankwamen moesten we bij ons groepje staan. Je kreeg een begeleider mee. Hij/Zij bracht je naar je onderdeel. De man legde uit wat je moest doen. We moesten koper snijden en schuren, verbanden. Daarna moesten we technisch lego in elkaar zetten en programmeren. Toen liepen we naar buiten en gingen we in een garage. Daar ging een man uitleggen wat een 3D printer is en wat je er mee doet. Toen moesten we een soort kubus in elkaar zetten en kon je een prijs winnen. Uiteindelijk omdat we de laatste groep waren mocht iedereen een 3D kunstwerk meenemen. Toen gingen we terug naar het ophaalpunt en het was super leuk!"

Letterspeurtocht en lettertas! 

De kleuters boffen maar weer. Er is voor de groepen 1 en 2 namelijk een speurtocht uitgezet door de school. 
De kinderen krijgen een kaart mee, waarop ze kunnen zien hoe een vaak de letter terugkomt in de speurtocht.
Op deze  kaart kleuren ze een bolletje in bij de letter. Ze zullen ontdekken dat sommige letters meer/minder voorkomen in de speurtocht.

Enkele slimmeriken ontdekken dat er meerdere letters verstopt zijn op dezelfde plek en dat er dus een woord staat!  Erg leuk om te zien hoe trots ze dan zijn als ze het oplezen. Soms is het wel erg lastig... wijzend naar een letter: "Meester, meester, deze letter kan ik niet vinden!" 😉 

De spelletjes om ze vertrouwd te maken met letters vinden ze echt heel leuk.

Ook gaat er een 'lettertas' rond in de kleutergroepen. Alle kinderen krijgen om de beurt de 'lettertas' mee naar huis om thuis voorwerpen te verzamelen, die met de desbetreffende letter beginnen. Het enthousiasme onder de kinderen is enorm en ze kunnen haast niet wachten tot ze aan de beurt zijn.  In groep 1/2D kwam wel iets heel bijzonders uit de lettertas... naast wolk, watermeloen, water en watten, kwam ook W... Ward uit de tas!! 🤣


De grote rekendag 

Afgelopen woensdag was het zo ver, de grote rekendag!  Het werd echt groots aangepakt. Super leuk. Ik heb zelfs meerdere kinderen horen zeggen; "Dit was de leukste rekenles ever!" En dat op REKEN-dag! Hopelijk waren jullie allen bij de fantastische kick-off, de afvalparade. Mocht dat niet het geval zijn, niet getreurd, ik neem jullie allemaal nog even mee. 

Note van de redactie: Feline (op de foto) haar droom is om modeontwerper te worden. Ze maakt zelf kleding thuis en heeft dit zelf ontworpen en gemaakt.