Groep 5

Sociaal-emotioneel:
In groep 5 volgt een nieuwe fase in de sociaal emotionele ontwikkeling. Kinderen krijgen meer oog voor overeenkomsten en verschillen onderling. Ze kunnen daardoor meer gaan vergelijken, soms door middel van een competitie. Ook kunnen ze steeds beter reflecteren op zichzelf en zich beter verplaatsen in een ander. De omgang met leeftijdsgenoten en de gedragscodes in de groep bepalen hun gedrag.
We besteden daarom veel aandacht aan hoe we (willen) omgaan met elkaar, met conflicten, en als het nodig is met buitensluiting en pesten. Ondertussen dagen we ze ook uit in het zelfverantwoordelijk zijn voor hun werk. Zelfstandig werken, samen werken, hulpvragen stellen, zelf het werk nakijken.

Basisvakken rekenen, spelling en taal Met rekenen gaan we aan de slag met sommen tot 1000.
We ontdekken hoe belangrijk de tafels zijn, om vlot te kunnen rekenen. Dus er wordt flink geoefend. Ook leren we rekenen met gewicht, lengte, oppervlakte en omtrek en kunnen we de digitale klok dromen.

Naast dagelijks technisch lezen, gaan we aan de slag met begrijpend lezen. Iedere week lezen en analyseren we een tekst van een recent nieuwsbericht uit het Jeugdjournaal in de methode Nieuwsbegrip.
In groep 5 starten we op gebied van woord en zinsbouw met ontleden: onderwerp en persoonsvormen we oefenen verder met het lidwoord, zelfstandig naamwoord, werkwoorden, persoonlijke voornaamwoorden, voegwoorden en bijvoeglijk naamwoord). 

Schrijven Groep 5 en 6: programma van 32 lesweken, nadruk op afbouwen hulplijnen, koppeling met spelling en temposchrijven. 

Nieuw in groep 5:  Een spreekbeurt houden voor de klas is een nieuw onderdeel in groep 5. Best wel spannend, maar ook zo ontzettend leuk om te ontdekken wat de kinderen allemaal bezig houdt.

We starten met vak Engels. We zingen in het Engels, we praten in het Engels en we ontwikkelen onze woordenschat in het Engels.


02 februari -  groepen 8
Vandaag hebben de leerlingen van de groepen 8 meegedaan aan het PET event, techniekdagen voor de basisschool.
Elke groep heeft drie workshops gedaan zoals bijvoorbeeld:  
* Hoe wordt een TV-reclame gemaakt; Hoe lang duurt dat eigenlijk om te maken en wat komt er allemaal bij kijken? Ze zijn soms wel 4 maanden bezig met bedenken, filmen monteren en afwerken. En uiteindelijk duurt de reclame maar 20 seconde! 
* Leren programmeren met 'Scratch'. * Houtbewerken, ze mochten helemaal zelf een voederhuisje voor vogels maken.
* Iets maken met een 3D printer.
Het was echt heel erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!

Verslaggeving door Huub en Teime - groep 8a
" Het PET event is mede mogelijk met het Nova en Haarlem college. 
Toen we aankwamen moesten we bij ons groepje staan. Je kreeg een begeleider mee. Hij/Zij bracht je naar je onderdeel. De man legde uit wat je moest doen. We moesten koper snijden en schuren, verbanden. Daarna moesten we technisch lego in elkaar zetten en programmeren. Toen liepen we naar buiten en gingen we in een garage. Daar ging een man uitleggen wat een 3D printer is en wat je er mee doet. Toen moesten we een soort kubus in elkaar zetten en kon je een prijs winnen. Uiteindelijk omdat we de laatste groep waren mocht iedereen een 3D kunstwerk meenemen. Toen gingen we terug naar het ophaalpunt en het was super leuk!"

Donderdag 26 januari - groepen 6 
Geschreven door: Floor en Emma groep 6a. 

 Vandaag gingen we naar Thijsse´s hof.   Dat is heel leerzaam, want je leert er veel over de natuur.   Ook gingen we vogels spotten. Aan het begin was het een beetje saai, want we wisten niet waar het over ging. Toen we het wisten was het interessant en leuk. (Het ging over vogels.) We moesten allemaal opdrachten maken zoals: een veertje onderzoeken met een microscoop en nog veel meer. Het was heel leuk, interessant en gezellig. Doei! Thijsse's hof wordt 4 per jaar bezocht met de seizoenen mee in het kader van natuur en milieu educatie.