HomeDe schoolSpeerpunten in de groepenDe kleutergroepen

De kleutergroepen

 De kinderen van groep 1 (de jongste kleuters) en van groep 2 (de oudste kleuters) zitten gemengd in één kleutergroep.

Sociaal-emotionele ontwikkeling groep 1
Een vierjarige gebruikt zijn of haar fantasie om de wereld te begrijpen en experimenteert met verhalen en rollen. Misschien loopt het wel dagenlang als superman of als prinses rond. Kleuters leren hiermee wat anderen doen, denken en voelen en dat helpt bij de gewetensontwikkeling en het leren rekening te houden met anderen. De rollen helpen ook om ervaringen te verwerken. De angst van een ziekenhuisopname kan bijvoorbeeld worden verwerkt als je kind doktertje speelt en zijn of haar eigen knuffels ‘opereert’. Het wordt dan de baas over ziekte en pijn.
Het lokaal biedt letterlijk in alle hoeken de mogelijkheid tot spelen en, door het spelen, te leren. Bouwhoek, huishoek, ‘lees’hoek en wisselende themahoeken zijn aanwezig. Ook wordt er veel buiten gespeeld, om te leren samen te delen en op je beurt te wachten als je ook op een fietsje of stepje wilt.

Sociaal-emotionele ontwikkeling groep 2
Contact met leeftijdsgenootjes wordt steeds belangrijker. Veel kinderen willen na school met een klasgenoot spelen. Vriendjes geven steun en vrolijkheid en vergroten de ontwikkeling.
Regels geven een 5-jarige houvast. Maar het wil ze zelf bepalen en veranderen. Bij een spelletje past een kleuter rustig de regels halverwege aan om te kunnen winnen en vindt dan ook nog dat het gelijk heeft. Met zijn of haar fantasie kan de kleuter de werkelijkheid nog beïnvloeden. Volwassenen noemen dat liegen, maar een kleuter gelooft zijn fantasie.

Rekenen
Getallen en verhoudingen:
Voorbereidend en aanvankelijk rekenen. Optellen en aftrekken en redeneren met getallen 0 t/m 9.
Meten en meetkunde
Kennismaken met de begrippen rondom lengte, gewicht, inhoud, tijd, geld, vormen en figuren, plattegronden en bouwwerken.
Verbanden
Kennismaken met eenvoudige beeldgrafieken.

Schrijven
Op een speelse manier wordt de (fijne) motoriek ontwikkeld door eenvoudige schrijfvormen te oefenen.

Bewegen
De kinderen spelen elke ochtend en op de lange dagen ’s middags buiten. Met elkaar, op steppen, karren en fietsen en met mooi weer ook in de zandbak.
Om de week krijgen de kleuters gymles van de vakleerkracht gym, de andere week van de groepsleerkracht.
En om de week krijgen de kleuters muziekles van de vakleerkracht muziek. Soms met een dans erbij, soms worden er ook muziekinstrumenten gebruikt.


 02 februari -  groepen 8
Vandaag hebben de leerlingen van de groepen 8 meegedaan aan het PET event, techniekdagen voor de basisschool.
Elke groep heeft drie workshops gedaan zoals bijvoorbeeld:  
* Hoe wordt een TV-reclame gemaakt; Hoe lang duurt dat eigenlijk om te maken en wat komt er allemaal bij kijken? Ze zijn soms wel 4 maanden bezig met bedenken, filmen monteren en afwerken. En uiteindelijk duurt de reclame maar 20 seconde! 
* Leren programmeren met 'Scratch'. * Houtbewerken, ze mochten helemaal zelf een voederhuisje voor vogels maken.
* Iets maken met een 3D printer.
Het was echt heel erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!

Verslaggeving door Huub en Teime - groep 8a
" Het PET event is mede mogelijk met het Nova en Haarlem college. 
Toen we aankwamen moesten we bij ons groepje staan. Je kreeg een begeleider mee. Hij/Zij bracht je naar je onderdeel. De man legde uit wat je moest doen. We moesten koper snijden en schuren, verbanden. Daarna moesten we technisch lego in elkaar zetten en programmeren. Toen liepen we naar buiten en gingen we in een garage. Daar ging een man uitleggen wat een 3D printer is en wat je er mee doet. Toen moesten we een soort kubus in elkaar zetten en kon je een prijs winnen. Uiteindelijk omdat we de laatste groep waren mocht iedereen een 3D kunstwerk meenemen. Toen gingen we terug naar het ophaalpunt en het was super leuk!"

Donderdag 26 januari - groepen 6 
Geschreven door: Floor en Emma groep 6a. 

 Vandaag gingen we naar Thijsse´s hof.   Dat is heel leerzaam, want je leert er veel over de natuur.   Ook gingen we vogels spotten. Aan het begin was het een beetje saai, want we wisten niet waar het over ging. Toen we het wisten was het interessant en leuk. (Het ging over vogels.) We moesten allemaal opdrachten maken zoals: een veertje onderzoeken met een microscoop en nog veel meer. Het was heel leuk, interessant en gezellig. Doei! Thijsse's hof wordt 4 per jaar bezocht met de seizoenen mee in het kader van natuur en milieu educatie.