Groep 8

De eerste helft van groep 8 draait voornamelijk om de adviezen voor de middelbare school. We maken allerlei toetsen en in november worden de voorlopige adviezen gegeven. De kinderen gaan dan verschillende scholen bezoeken.

Natuurlijk volgen de kinderen ook de taallessen waar onderstaande deelgebieden worden behandeld:
Spreken en luisteren 
Discussie voeren/mening geven; het houden van een monoloog; aantekeningen maken tijdens het luisteren; hoofdgedachte uit de tekst halen. 
Leesbegrip 
Spanningsopbouw van een verhaal herkennen; verhaal navertellen in chronologische volgorde; hoofd- en bijzaken onderscheiden; begrijpen van een schematische tekening. 
Woord- en zinsbouw 
Herkennen van verwijswoorden; actieve en passieve zinnen herkennen en gebruiken; zinsontleding  en woord benoemen. 
Stellen 
Schrijven van een dialoog, recensie, betoog, verhaal en oproep; schrijven van een instructietekst, boekverslag, zakelijke brief en rap; schrijven van een informatief artikel en informatie uit verschillende bronnen gebruiken. In een kort en flexibel programma met als doel een leesbaar handschrift voor alle leerlingen. 
Woordenschat 
Leren van woorden en verdiepen van woordkennis; strategieën aanleren om betekenis van onbekende woorden te kunnen achterhalen.    

In februari volgt het definitieve advies waarna de inschrijving op de nieuwe school zal plaatsvinden.  
De tweede helft van groep 8 staat in het teken van de musical. Samen kiezen wij een musical uit. Daarna volgen de audities en wordt de rolverdeling bekendgemaakt.  
Natuurlijk gaan wij 3 dagen met elkaar op kamp. Dit zijn altijd geweldige dagen!   

Groep 8 staat ook bekend als het jaar waarin er verschillende uitjes en gastlessen gepland staan. Het aanbod kan per jaar verschillen. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan Het Anne Frank huis of een bezoek aan de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. Ook heeft groep 8 gastlessen van onder andere Bureau Halt over jeugdcriminaliteit. 

 


Pet Event - groepen 8

Vandaag hebben de leerlingen van de groepen 8 meegedaan aan het PET event, techniekdagen voor de basisschool.
Elke groep heeft drie workshops gedaan zoals bijvoorbeeld:  
* Hoe wordt een TV-reclame gemaakt; Hoe lang duurt dat eigenlijk om te maken en wat komt er allemaal bij kijken? Ze zijn soms wel 4 maanden bezig met bedenken, filmen monteren en afwerken. En uiteindelijk duurt de reclame maar 20 seconde! 
* Leren programmeren met 'Scratch'. * Houtbewerken, ze mochten helemaal zelf een voederhuisje voor vogels maken.
* Iets maken met een 3D printer.
Het was echt heel erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!
Verslaggeving door Huub en Teime - groep 8a " Het PET event is mede mogelijk met het Nova en Haarlem college.  Toen we aankwamen moesten we bij ons groepje staan. Je kreeg een begeleider mee. Hij/Zij bracht je naar je onderdeel. De man legde uit wat je moest doen. We moesten koper snijden en schuren, verbanden. Daarna moesten we technisch lego in elkaar zetten en programmeren. Toen liepen we naar buiten en gingen we in een garage. Daar ging een man uitleggen wat een 3D printer is en wat je er mee doet. Toen moesten we een soort kubus in elkaar zetten en kon je een prijs winnen. Uiteindelijk omdat we de laatste groep waren mocht iedereen een 3D kunstwerk meenemen. Toen gingen we terug naar het ophaalpunt en het was super leuk!"

Letterspeurtocht en lettertas! 

De kleuters boffen maar weer. Er is voor de groepen 1 en 2 namelijk een speurtocht uitgezet door de school. 
De kinderen krijgen een kaart mee, waarop ze kunnen zien hoe een vaak de letter terugkomt in de speurtocht.
Op deze  kaart kleuren ze een bolletje in bij de letter. Ze zullen ontdekken dat sommige letters meer/minder voorkomen in de speurtocht.

Enkele slimmeriken ontdekken dat er meerdere letters verstopt zijn op dezelfde plek en dat er dus een woord staat!  Erg leuk om te zien hoe trots ze dan zijn als ze het oplezen. Soms is het wel erg lastig... wijzend naar een letter: "Meester, meester, deze letter kan ik niet vinden!" 😉 

De spelletjes om ze vertrouwd te maken met letters vinden ze echt heel leuk.

Ook gaat er een 'lettertas' rond in de kleutergroepen. Alle kinderen krijgen om de beurt de 'lettertas' mee naar huis om thuis voorwerpen te verzamelen, die met de desbetreffende letter beginnen. Het enthousiasme onder de kinderen is enorm en ze kunnen haast niet wachten tot ze aan de beurt zijn.  In groep 1/2D kwam wel iets heel bijzonders uit de lettertas... naast wolk, watermeloen, water en watten, kwam ook W... Ward uit de tas!! 🤣


De grote rekendag 

Afgelopen woensdag was het zo ver, de grote rekendag!  Het werd echt groots aangepakt. Super leuk. Ik heb zelfs meerdere kinderen horen zeggen; "Dit was de leukste rekenles ever!" En dat op REKEN-dag! Hopelijk waren jullie allen bij de fantastische kick-off, de afvalparade. Mocht dat niet het geval zijn, niet getreurd, ik neem jullie allemaal nog even mee. 

Note van de redactie: Feline (op de foto) haar droom is om modeontwerper te worden. Ze maakt zelf kleding thuis en heeft dit zelf ontworpen en gemaakt.