HomeActueelBlink thema groepen 8: oorlog en vrede

Blink thema groepen 8: oorlog en vrede

14 april 2022

Maandag 4 april gingen de groepen 8 voor het thema 'Oorlog en vrede' van Blink naar het centrum van Haarlem om daar de  lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad te leren kennen. Aan de hand van 11 verschillende plekken maakten we kennis met personen en verhalen . Hieronder een verslag van twee plekken die we bezocht hebben: Simon de Vrieshof 1 (gelijke behandeling) en Antoniestraat 28 (juf ontslagen). 

gelijke behandeling – Eva, Floor en Daantje 

regel 1 van de Nederlandse grondwet is dat iedereen gelijk behandeld wordt. Tijdens de wandeling kregen we ook een hek te zien met allemaal bordjes er op en toen kon je zien wie er wel en niet mochten komen, maar uiteindelijk bleek dat er eigenlijk niemand welkom was. het doel van de nazi’s was dat ze eerst mensen uitsluiten daarna gingen ze mensen discrimineren, en daarna gingen ze ze zelfs vermoorden. 

voor de tweede wereld oorlog mochten joden nog overal naartoe maar in de tweede wereld oorlog waren joden bijna nergens meer welkom. ze moesten al hun vervoer middelen inleveren. ze mochten om 8 uur ‘s avonds niet meer op straat zijn. ze moesten hun radio toestellen inleveren. ze mochten niet meer naar de sportschool, en het was verboden om naar buiten te gaan zonder joden ster. 

De Nazi’s waren tegen homo’s alle homo’s moesten een roze driehoek dragen om ze te herkennen. nu wordt op roze zaterdag gevierd dat je homo mag zijn. de nazi’s dachten dat de homo’s een soort ziektes bij zich droegen.   

 Juf ontslagen – Annabel en Floor

In september 1940 werden alle joodse leraren ontslagen. De Duitse bezetter wilde niet dat er nog een joodse leraar was dus moest iedereen een verklaring invullen, alleen twee juffen weigerden dit mevr Joosten en mevr Taselaar. In september 1941 werd er een verbod op lesgeven aan joodse kinderen en toen namen de twee juffen ontslag. En de schoolbesturen moesten bevestigen dat ze zich aan de regels bleven houden. 

Terug
Media
  • 1ab4427_w269_oorlogenvrede

Pet Event - groepen 8

Vandaag hebben de leerlingen van de groepen 8 meegedaan aan het PET event, techniekdagen voor de basisschool.
Elke groep heeft drie workshops gedaan zoals bijvoorbeeld:  
* Hoe wordt een TV-reclame gemaakt; Hoe lang duurt dat eigenlijk om te maken en wat komt er allemaal bij kijken? Ze zijn soms wel 4 maanden bezig met bedenken, filmen monteren en afwerken. En uiteindelijk duurt de reclame maar 20 seconde! 
* Leren programmeren met 'Scratch'. * Houtbewerken, ze mochten helemaal zelf een voederhuisje voor vogels maken.
* Iets maken met een 3D printer.
Het was echt heel erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!
Verslaggeving door Huub en Teime - groep 8a " Het PET event is mede mogelijk met het Nova en Haarlem college.  Toen we aankwamen moesten we bij ons groepje staan. Je kreeg een begeleider mee. Hij/Zij bracht je naar je onderdeel. De man legde uit wat je moest doen. We moesten koper snijden en schuren, verbanden. Daarna moesten we technisch lego in elkaar zetten en programmeren. Toen liepen we naar buiten en gingen we in een garage. Daar ging een man uitleggen wat een 3D printer is en wat je er mee doet. Toen moesten we een soort kubus in elkaar zetten en kon je een prijs winnen. Uiteindelijk omdat we de laatste groep waren mocht iedereen een 3D kunstwerk meenemen. Toen gingen we terug naar het ophaalpunt en het was super leuk!"

Letterspeurtocht en lettertas! 

De kleuters boffen maar weer. Er is voor de groepen 1 en 2 namelijk een speurtocht uitgezet door de school. 
De kinderen krijgen een kaart mee, waarop ze kunnen zien hoe een vaak de letter terugkomt in de speurtocht.
Op deze  kaart kleuren ze een bolletje in bij de letter. Ze zullen ontdekken dat sommige letters meer/minder voorkomen in de speurtocht.

Enkele slimmeriken ontdekken dat er meerdere letters verstopt zijn op dezelfde plek en dat er dus een woord staat!  Erg leuk om te zien hoe trots ze dan zijn als ze het oplezen. Soms is het wel erg lastig... wijzend naar een letter: "Meester, meester, deze letter kan ik niet vinden!" 😉 

De spelletjes om ze vertrouwd te maken met letters vinden ze echt heel leuk.

Ook gaat er een 'lettertas' rond in de kleutergroepen. Alle kinderen krijgen om de beurt de 'lettertas' mee naar huis om thuis voorwerpen te verzamelen, die met de desbetreffende letter beginnen. Het enthousiasme onder de kinderen is enorm en ze kunnen haast niet wachten tot ze aan de beurt zijn.  In groep 1/2D kwam wel iets heel bijzonders uit de lettertas... naast wolk, watermeloen, water en watten, kwam ook W... Ward uit de tas!! 🤣


De grote rekendag 

Afgelopen woensdag was het zo ver, de grote rekendag!  Het werd echt groots aangepakt. Super leuk. Ik heb zelfs meerdere kinderen horen zeggen; "Dit was de leukste rekenles ever!" En dat op REKEN-dag! Hopelijk waren jullie allen bij de fantastische kick-off, de afvalparade. Mocht dat niet het geval zijn, niet getreurd, ik neem jullie allemaal nog even mee. 

Note van de redactie: Feline (op de foto) haar droom is om modeontwerper te worden. Ze maakt zelf kleding thuis en heeft dit zelf ontworpen en gemaakt.