Maandag 4 april gingen de groepen 8 voor het thema 'Oorlog en vrede' van Blink naar het centrum van Haarlem om daar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad te leren kennen. Aan de hand van 11 verschillende plekken maakten we kennis met personen en verhalen . Hieronder een verslag van twee plekken die we bezocht hebben: Simon de Vrieshof 1 (gelijke behandeling) en Antoniestraat 28 (juf ontslagen).
gelijke behandeling – Eva, Floor en Daantje
regel 1 van de Nederlandse grondwet is dat iedereen gelijk behandeld wordt. Tijdens de wandeling kregen we ook een hek te zien met allemaal bordjes er op en toen kon je zien wie er wel en niet mochten komen, maar uiteindelijk bleek dat er eigenlijk niemand welkom was. het doel van de nazi’s was dat ze eerst mensen uitsluiten daarna gingen ze mensen discrimineren, en daarna gingen ze ze zelfs vermoorden.
voor de tweede wereld oorlog mochten joden nog overal naartoe maar in de tweede wereld oorlog waren joden bijna nergens meer welkom. ze moesten al hun vervoer middelen inleveren. ze mochten om 8 uur ‘s avonds niet meer op straat zijn. ze moesten hun radio toestellen inleveren. ze mochten niet meer naar de sportschool, en het was verboden om naar buiten te gaan zonder joden ster.
De Nazi’s waren tegen homo’s alle homo’s moesten een roze driehoek dragen om ze te herkennen. nu wordt op roze zaterdag gevierd dat je homo mag zijn. de nazi’s dachten dat de homo’s een soort ziektes bij zich droegen.
Juf ontslagen – Annabel en Floor
In september 1940 werden alle joodse leraren ontslagen. De Duitse bezetter wilde niet dat er nog een joodse leraar was dus moest iedereen een verklaring invullen, alleen twee juffen weigerden dit mevr Joosten en mevr Taselaar. In september 1941 werd er een verbod op lesgeven aan joodse kinderen en toen namen de twee juffen ontslag. En de schoolbesturen moesten bevestigen dat ze zich aan de regels bleven houden.